Röster från Elinegård

I början av 2016 packades de första flyttlådorna upp i Elinegård. Så här berättar de boende om livet i sin nya stadsdel, ett spännande område som blir allt mer färdigt för varje dag. Vem vet, kanske är detta dina blivande grannar?

Anders Karlsson, 34, teknisk designer, Therese Jensen 28, ekonomiansvarig och barnen Liv, 3 år, och Elias, 5 månader.

När familjen växte kom beslutet om att byta Köpenhamn mot Sverige, men med två jobb kvar i Danmark var det viktigt med smidig pendling. Elinegård passade därför Therese Jensen och Anders Karlsson perfekt. 

Trots att familjen bara bott i området sedan i mars känner de sig som hemma och gillar hur den nya stadsdelen smälter ihop med omgivningarna.

– Vi kom från en ganska grått betongområde med nya designhus, men här känns det som att naturen fått vara med i planeringen. Som att ett av husen är byggt i trä, så hade man aldrig gjort i Köpenhamn, säger Therese Jensen. 

Familjen är utomhus mycket och hoppas att den lummiga känslan ska få finnas kvar även i framtiden, något som ritningarna över området också lovar. En mataffär finns inplanerad men hellre fina utomhusmiljöer än massor av möjlighet till shopping, det tycker Therese Jensen att det redan finns gott om i närheten. 

– Jag skulle gärna vilja ha ett café och ett schysst matställe där man kan gå ner och äta när man inte orkar laga mat, men sen kan man ta sig till Emporia och ner på Limhamn för allt annat. 

Att det byggs mycket i området är inget som de störs av, tvärtom känner de att de fått bra kontakt med många som jobbar där. 

– Vi har känt oss välkomna från start och alltid fått svar snabbt på sådant vi undrat över. Det känns som att Ikano Bostad har en inställning om att de ska skilja sig från andra byggföretag och det tycker jag absolut att de gör. 

Pendlingen över bron funkar utmärkt, en kort cykeltur till Hyllie och sen tåget till Köpenhamn. Familjen sålde sin danska bil vid flytten och tanken var att de skulle köpa en ny när de kommit på plats, något som ännu inte behövts. 

– Vi cyklar mest, och så använder vi oss av bilpoolen när det behövs, så i nuläget klarar vi oss helt utan egen bil.

Planerna för framtiden ifall lägenheten skulle börja kännas trång är att titta på något av radhusen som så småningom ska byggas i området, att leta i andra delar av staden är inte alls aktuellt. 

– Det känns att det här är ett område där man verkligen vill bo med barn, säger Therese Jensen.

 

 

Monica Nilsson, 64, Nordeas kundservice, och Carina Andersson, 58, förskollärare. 

När systrarna Monica Nilsson och Carina Andersson blev änkor nästan samtidigt för fyra år sedan kände de båda att tiden i hus var förbi. Nu bor de i varsin likadan trea på samma våningsplan och stortrivs.

– Att flytta hit är det bästa jag gjort, säger Monica Nilsson.  

Det var Monica som bestämde sig först. Hon fick tipset om Elinegård av sin son, ringde mäklaren som ordnade visning redan nästa dag och bestämde sig direkt. När systern Carina Andersson sedan blev intresserad av området gick det också snabbt från visning till kontraktsskrivning. 

– När jag kom in här så kände jag på en gång att här vill jag bo, berättar Carina.

Att det byggs kring huset är inget de störs av och båda är förvånade över hur lite av arbetet utifrån som hörs när fönstren är stängda. 

– Men bor man i lägenhet får man faktiskt tåla lite ljud, annars får man bo på ett seniorboende, säger Monica och skrattar. 

Båda trivs med det nya livet i lägenhet, inte minst för att det är mindre jobb än i ett hus, tid som går att lägga på annat – barnbarnen till exempel. Innergården beskrivs som ”en oas” och en balkong på hela elva kvadratmeter där både blommor och kryddbuskar trivs i det soliga västläget har blivit ett lagom alternativ till en trädgård. Från balkongerna har de en fantastisk utsikt över kalkbrottet och Öresundsbron och båda systrarna går ofta motionsslingan runt brottet. Carina Anderssons golden retriever Figo gillar också sitt nya hem, och kvällspromenaderna känns trygga för både matte och hund. 

– Det är tyst och skönt här och finns många grönområden som vi kan gå till, säger Carina. 

För att ta sig till jobbet pendlar de med bil och cykel. Monica kör in till Malmö och Carina cyklar till sin arbetsplats i Bunkeflo. Mataffären som så småningom kommer ligga i huset intill är välkommen men annars saknar de inte direkt någonting i området, men ser fram emot att det ska bli mer färdigställt. Överlag är de väldigt nöjda med arbetet som NCC och Ikano Bostad gör och servicen för de boende har varit väldigt bra ända från början enligt Monica Nillson.

– Det var lite trångt vid min garageplats så jag ringde Ikano Bostad om det – då fick jag direkt en karta med de lediga platserna skickad till mig på telefonen, och så kunde jag bara välja vilken jag ville ha. Så har det varit hela tiden. 

Nu ser de fram emot det nya livet i lägenhet och att få vara med från början när den nya stadsdelen tar form.

– Det ser väldigt fint ut enligt katalogerna och bygget går fort nu, de är enormt duktiga, säger Carina Andersson. 

 

 

Ian Heathcote, 68, deltidspensionär och frilansare inom media och filmverksamhet

Från hus på landet till 71 välplanerade kvadratmeter i en bostadsrätt – en trevlig mäklare fick avgöra var flyttlasset skulle gå när Ian Heathcote sålde villan i Genarp. – Jag valde faktiskt Malmö på grund av den här lägenheten, säger han.   

Tanken på att köpa något nybyggt fanns egentligen inte i Ian Heathcotes värld. Han berättar att han är van vid äldre hus och lägenheter med en personlig karaktär och att han egentligen var på jakt efter något i äldre stil i antingen Malmö eller Lund. 

– Men så ringde Emma, mäklaren, och tyckte att jag skulle titta på den här. Och jag tänkte att det skadar ju inte att kolla. 

Och mäklaren hade rätt i att Ian Heathcote skulle trivas. Han beskriver lägenheten som ”superpraktisk” jämfört med sitt hundraåriga hus och är väldigt nöjd med standarden i lägenheten. Närheten till både naturen och staden är något av det han uppskattar mest med läget, han går ett varv runt kalkbrottet varje dag och berättar exalterat om kvällshimlen över Öresund som han ser från sin lägenhet. Ofta tävlar den med tv:n om uppmärksamheten.

– Det är helt fantastiskt, man undrar hur man har missat de här solnedgångarna tidigare, det är så vackert här med bron som en siluett, helt fantastiskt!

Han trivs väldigt bra med sina grannar och uppskattar Ikano Bostads engagemang i de boende med att till exempel anordna grillkvällar och annat för att öka grannsämjan i huset och få de nyinflyttade att lära känna varandra.

– Här finns en blandning av människor, precis som i resten av livet. Jag vill inte bo på ett ålderdomshem eller i ett ungdomsparadis, jag vill ha ett blandat grannskap. 

Förutom naturupplevelserna med kalkbrottet och närheten till havet uppskattar han att snabbt kunna ta sig in till stan för att ta en öl med sina vänner eller gå på bio. En elcykel står högt upp på inköpslistan och sen är han helt nöjd. Huset saknar han inte och några fler flyttplaner finns inte framöver. 

– Det ligger en kyrkogård tvärs över gatan, så det kanske blir dit då, säger han och skrattar.